Jak sušit zázvor, sušení zázvoru

Zázvor jako koření. Cena zázvoru je proměnlivá. Od 49 do 149 Kč /kg. Pokud si jej oblíbíme, jako koření, nechce se nám jej kupovat za 150,- Kč. Hledáme cesty, jak jej konzervovat. Vyzkoušejte je usušit.


Zázvor se dostal do Čech ve 13. století. Mezi asijské známé způsoby patří nakládání. Očistí se, nařeže na proužky a naloží se do láku. Tedy do octu. Zabarvuje se do růžova, u nás například do červena řepou. Ideální atraktivní, originální, zdravá příloha třeba k masu. Někteří lidé ale říkají, že to je nešetrný způsob konzervace zázvoru. Ocet jako kyselina prý zázvor znehodnocuje. Naopak zázvor sám je zásaditý, velmi vhodný při překyselení organizmu.

 

Sušení zázvoru

Mnohem šetrnější je prý sušení. Zázvor se očistí, nastrouhá se na proužky. Ty se usuší. Po usušení se rozemelou. A máte perfektní koření k jakémukoliv jídlu, třeba jako náhradu chili. Lidé dnes dávají zázvor do všeho. I k bramborám a do polévky.

Zázvorový likér paní Holíkové

Ingredience:

1/2 litru destilátu
125 g nastrouhaného zázvoru
125 g medu
1 citron,
1 pomeranč bez slupky na kostky pokrájený,
1 lusk vanilky.

Postup:

Louhovat v zavřené nádobě 3 dni ve tmě. Pak scedit. Každý večer jedna štamprlka a chřipka nemá šanci.

Pěstování zázvoru

Lidé se dnes pokoušejí pěstovat zázvor i doma. Není to nic složitého. Buď nasadíte oddenek, do květináče za okno, kde alespoň 5 hodin denně svítí slunce. Až rostlina zaschne, část oddenku zkonzumujete, část opět zasadíte. Pěstuje se i ze semínek. Ze semínka lze vypěstovat i cizokrajná zázvor bengálský, který ozvláštní váš pokoj zajímavou atmosférou, zvláště v době kvetení. A budete mít domácí kvalitu.

Dobrou chuť, a na zdraví.

Autor: Pavla Sýkorová, Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Slivovice - zdroj zdraví, mládí, elixír nesmrtelnosti
Teplá voda denně zdarma - celoročně
Nejsou žádné nemoci. Je jen jedna nemoc - překyselení organismu
Rybí farmy pro malé zahrady 

Go to top