Toužíte už delší dobu po tom, že budete mít vlastní obchod s potravinami? Rádi byste se postavili na vlastní nohy? Začněte si plnit svůj sen. Než se ale do toho pustíte, máme pro vás několik tipů, co zařídit a neopomenout.

 

Výběr vhodné lokality

Umístění obchodu je velmi důležité, ba dokonce nejdůležitější, neboť to má a bude mít vliv na vaše podnikání. Nepodceňte tedy vytipování pravé lokality. Doporučujeme udělat si pořádný průzkum a až poté hledat vhodné prostory.

Průzkum konkurence

Spolu s hledáním vhodné oblasti pro váš obchod je vhodné udělat zároveň průzkum případné konkurence a to alespoň v okruhu 5 km. Prověřte si, zda jsou v daném místě podobné obchody, a jak se jim daří. Pomůže vám to i v tom, že si ujasníte, co budete chtít prodávat, jaká bude vaše cílová skupina a po čem by mohla být poptávka.

Vyřízení živnosti

Pokud chcete mít vlastní obchod, budete potřebovat alespoň živnostenský list. Provozování obchodu spadá pod volnou živnost, takže není potřeba žádná odborná způsobilost. Stačí splňovat všeobecné podmínky provozování živnosti specifikované v ustanovení § 6 živnostenského zákona.

Ohlášení živnosti provedete na každém živnostenském úřadu. K tomu budete potřebovat registrační formulář spolu se seznamem oborů činností volné živnosti, souhlas s umístěním vašeho sídla, pokud se liší od trvalého bydliště, a doklad o zaplacení poplatku ve výši 1 000 Kč.

Hygiena v prostorách

Hygiena obchodu, kde se budou prodávat potraviny, není jen tak. Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví musí být v daných prostorách zajištěna jednak pitná voda, která splňuje potřebné požadavky, a také teplá tekoucí voda o teplotě min. 45 °C, která pochází z pitné vody. Další informace najdete v samotné vyhlášce, nebo na územním pracovišti Krajské hygienické stanice.

Vybavení prodejny

U obchodu s potravinami se neobejdete bez potřebného vybavení. Budete potřebovat:

● pokladnu,

● regálové systémy,

● chladící boxy, pulty, vitríny,

● obchodní váhu.

Pořízení pokladního systému

Ten je v každém obchodě nutností. Na trhu je k dostání celá řada pokladem, záleží jen na vašich preferencích a finančních možnostech. Nabízejí se klasické levné pokladny, nabízející základní funkce, nebo vylepšené pokladní systémy, které mají přehled o množství prodaného zboží, a jsou vybaveny vážícím systémem.

Regálové systémy

Pro vystavení trvanlivého zboží slouží regálové systémy, které lze nastavit podle vašich potřeb. Až je budete vybírat, hleďte na životnost, praktičnost, odolnost, nosnost, vhodnost pro skladování a v neposlední řadě i design.

Chladící boxy, vitríny a pulty

Chcete prodávat čerstvé chlazené potraviny? Pak budete potřebovat chladící vitríny, boxy a pulty. Boxy slouží k uskladnění chladících a mražených potravin. Lze je pořídit v mnoha rozměrech nebo i na míru. Při výběru se zaměřte na jejich energetickou náročnost. Pro vystavení potravin jsou pak vhodné vitríny, které dokážou zboží udržet po dlouhou dobu čerstvé a lákavé.

U přímého prodeje pak nesmí chybět chladící pulty. Slouží především ke krátkodobému uchování potravin, jako je maso, uzeniny, mléčné a další potravinářské výrobky. Pulty nacházejí své uplatnění nejen v obchodě, ale i v bufetech, bistrech, restauracích a dalších gastronomických provozovnách.

Váhy na některé druhy potravin

Některé potraviny se prodávají na váhu. Pokud nevlastníte pokladu s již zabudovanou váhou a máte v plánu mít ve svém obchodě ovoce, zeleninu či pultový prodej, budete muset pořídit obchodní váhu, kterou lze využít jako samoobslužnou nebo pro přímý prodej za pultem.

 

Go to top