Ušetřete díky ekonomickým tiskárnám - víme, jak je vybrat

Vybíráte si do bytu či domácí kanceláře tiskárnu a nevíte kterou zvolit? Zohledněte při výběru naše rady a vyberte si nejvhodnější zařízení.

 

Dříve platilo, že pro domácí použití je vhodná tiskárna na cartidge (inkoustová) a do kanceláří laserová (na tonery), dnes se rozdíly mažou a rozdělení není tak striktní. Při svém výběru se zaměřte na 3 hlavní parametry - jaké dokumenty budete tisknout, v jakém objemu budete tisknout a které doplňkové funkce u tiskárny oceníte.

Barevně nebo černobíle - to je oč tu běží

Zamýšlíte tisknout především černobílé textové dokumenty, jakými jsou například faktury nebo smlouvy? Pak sáhněte po laserové tiskárně. "Laserovky" vám dodají kvalitní, nerozmazaný výstup, který se pyšní barevnou stálostí v čase - nebledne. Tonerům navíc nevadí, když zůstanou delší dobu bez práce. Nečinnost nebo skladování tak nejsou překážkou.

Pokud ale plánujete tisk dokumentů v barvě, sáhněte raději po inkoustové tiskárně. Pozor však na zaschnutí cartridge - jsou na něj náchylnější než tonery. Počítejte také s častější výměnou díky nižší výtěžnosti.

Sváteční tiskař vs. denní uživatel

Jak často tisknete? Dáváte své kopírece pořádně zabrat nebo je u vás tisknutí ojedinělou záležitostí? Pokud víte, že budete tisknou ve větším objemu, sáhněte po laserové tiskárně - její provoz je ve srovnání s inkoustovou tiskárnou nižší. Před samotnou koupí se určitě podívejte na údaj, který výrobci tiskáren běžně uvádějí - jde o měsíční vytížení tiskárny. čím bude číslo větší, tím náročnějšího uživatele zvládne tiskárna obhospodařit.

Tisknete výjimečně? Kupte si tiskárnu na cartidge - inkoustovou. Zvýšené náklady při občasném tisku nepocítíte. Myslete však na to, že cartridge při delší odstávce rády zasychají.

Tisk je základ, ale co dál?

Laserová nebo inkoustová - obě varianty najdete v tzv. jednofunkčních nebo multifunkčních provedeních. Jednofunkční tiskárny, jak už název napovídá, slouží výhradně k tisku dokumentů - bývají často levnější než multifunkční varianty nebo jsou stejně drahé, ale lépe tisknou. Najdou se však i jednofunkční "mašiny", které budou drahé a poskytnou takřka dokonalý tisk.

Oproti tomu multifunkční tiskárny zvládají více činností. Nejčastěji půjde o kopírování a skenování. Dražší modely pak zvládají také faxování nebo tisk z cloudu, paměťové karty, flashdisku a v mnoha případech i z mobilního telefonu. Obě varianty tiskáren v současné době běžně zvládají připojení přes WiFi.

Tip na závěr

Než sáhnete po konkrétním modelu, mrkněte alespoň v rychlosti, kolik stojí vhodný spotřební materiál - primárně náplně do tiskáren. Výrobci často nabízejí levné tiskárny s drahými tonery nebo cartridgemi a naopak. Východiskem poměrně drahých originálních náplní také může být jejich neoriginální varianta.

 

tipy, tiskárna, cartrige, barvy, uživatel, tiskař, tonery, kopírování, skenování, náplně, rychlost

Informace

Copyright © 2014 - 2021 Jaknakupovat.cz