Pečujete o blízkého člověka? Nebojte se požádat o zákonný finanční příspěvek

Pečujete o blízkého člověka? Nebojte se požádat o zákonný finanční příspěvek

Na určitou dobu svého života se může stát pečujícím kdokoli z nás. Protože to pro většinu lidí znamená vzdát se některých aktivit, nebo dokonce kvůli časové náročnosti role pečujícího opustit dosavadní zaměstnání, tématem se může stát nedostatek finančních prostředků. Je proto důležité vědět, že máte nárok na určitou finanční podporu od státu.

Sendvičová generace

Populace postupně stárne a v budoucnosti bude pravděpodobně stále běžnější pečovat o stárnoucí rodiče, partnery nebo přátele. Mnoho z nich bude trpět chronickým onemocněním a zároveň si bude přát setrvat i ve vyšším věku případně v nemoci se svou rodinou a ve svém domově. Již dnes se používá pojem "sendvičová generace" pro lidi v produktivním věku pečující zároveň o své děti i staré rodiče.

Začít pečovat o někoho potřebného ze svých blízkých vyžaduje nejen odhodlání, ale také některé praktické vědomosti a informace. Třeba o finančním ohodnocení vaší práce:

* Finanční příspěvek na péči obdrží vždy osoba, která péči potřebuje. Ta se potom může sama rozhodnout, na co příspěvek použije, zda využije například profesionální sociální službu, nebo peníze poskytne členovi své rodiny, který o ni bude pečovat.
* Příspěvek na péči náleží všem osobám, které jsou závislé na pomoci jiné osoby kvůli svému nepříznivému zdravotnímu stavu.
* O udělení příspěvku na péči a jeho výši rozhoduje obecní úřad obce, na jejímž území má žádající osoba trvalý pobyt. Žádost o příspěvek na péči se tedy podává na odboru sociálních věcí příslušného úřadu.
* Příspěvek lze použít na zaplacení výdajů souvisejících se zabezpečením pomoci osobě, která je závislá na péči jiné osoby. Může být tedy použit jako úhrada za péči poskytnutou sociální službou a nebo na výdaje, které vzniknou blízké pečující osobě.
* Výše příspěvku závisí na stupni závislosti osoby, která příspěvek pobírá. Vyšší jsou příspěvky na péči pro děti do 18 let. Pro osoby starší 18 let se výše příspěvku pohybuje od 800 korun v případě prvního stupně závislosti až do výše 12 tisíc korun v případě nejvyššího, čtvrtého stupně závislosti.

Informace

Copyright © 2014 - 2021 Jaknakupovat.cz