Půjčky na Vánoce: před čím být na pozoru?

pujcky-na-vanoce-pred-cim-mam-byt-na-pozoruObecně se dluhy rozdělují na dva tábory - špatné a dobré. Úvěry na dům, auto či rozjezd podnikání se pochopitelně řadí mezi ty dobré. Nicméně pokud vám scházejí peníze na dovolenou nebo vánoční dárky, není radno si s půjčkami zahrávat. Pro případ, že si nedáte říct a stejně se rozhodnete vánoční nákupy hradit rychlou půjčkou, jsme pro vás připravili několik rad, se kterými to zvládnete bez větších starostí.

 Důvěřujte, ale prověřujte

Berete si úvěr poprvé nebo jste narazili na podezřele výhodnou nabídku u poskytovatele, o kterém jste v životě neslyšeli? Tak to rozhodně nikam nespěchejte! I když peníze potřebujete co možná nejdříve, vždy si udělejte chvíli na to, abyste si prošli recenze žadatelů a diskuzní fóra, kde najdete spoustu osobních zkušeností od spokojených i nespokojených klientů. Pokud se vám zdá, že transparentnost dané firmy není zrovna na nejlepší úrovni, raději se obraťte na nějakou ověřenou, i kdyby to pro vás mělo znamenat o něco horší podmínky.

Zapomeňte na úrok, sledujte RPSN

Když se podíváte na většinu nabídek, obvykle uvidíte pouze úrokovou sazbu. Ta vám však o tom, zda je půjčka výhodná či nikoliv, vůbec nic neřekne. Spousta úvěrů totiž může mít nízký úrok, ale tak vysoké poplatky, že jsou ve výsledku méně výhodné než jiné produkty, u kterých je úroková sazba o něco vyšší. Z toho důvodu je třeba věnovat pozornost především roční procentní sazbě nákladů, obvykle označované jako RPSN. Kromě samotné úrokové sazby totiž zahrnuje i všechny další poplatky, které jsou s danou půjčkou spojené.

Čtěte slovo od slova

Myslíte si, že při tvorbě smlouvy mívají poskytovatelé vždy jen čisté úmysly? Tak to bohužel často nebývá. Některé společnosti mají smlouvy nastavené tak, že se už po prvních dvou upomínkách zvedne celkový dluh na dvojnásobek. Jestliže si smlouvu nepřečtete slovo od slova, mohla by vám taková informace uniknout a následně vás nemile překvapit. Jistotu, že dodržujete všechny smluvní podmínky, totiž získáte jedině tak, že si každou z nich podrobně prostudujete, a to včetně těch všeobecných.

Nepodceňujte malé půjčky

Mnoho lidí si myslí, že s malými půjčkami se pojí malé starosti. Nicméně i půjčky před výplatou nebo jiné, podobné produkty mají svá úskalí. Společnosti, které tyto úvěry poskytují, u nich totiž často uvádějí pouze úrok, nikoliv RPSN. Žadatelé pak musejí čelit poplatkům, se kterými původně nepočítali, protože si smlouvu četli ve spěchu nebo v horším případě vůbec. V důsledku se pak z vypůjčených pár tisíc může stát jednosměrná letenka do dluhové pasti.

půjčka, Vánoce, úrok

Informace

Copyright © 2014 - 2021 Jaknakupovat.cz