Co nakoupit, abyste udrželi domácnost v chodu?

co-nakoupit-abyste-udrželi-domácnost-v-chodu

Pro otrlé hospodyně je to rutina, pro začínající hospodyňky možná ještě trochu strašák. O čem je řeč? O nákupu drogerie a domácích potřeb, díky kterým lze udržet domácnost v chodu, krásnou, čistou a útulnou. Přinášíme vám několik tipů co nakoupit, abyste elegantně zvládli svůj byteček opečovávat a udržovat v čistotě a útulnosti. Mnohé vám poradí třeba Lidl leták nebo Kaufland leták, ale spolu se na základní pomůcky k údržbě domácnosti teď podíváme podrobněji. Pěkně místnost po místnosti.

Co nakoupit do kuchyně?

Nebudeme se teď bavit o nádobí, ve kterém vařit nebo o potravinách, které kupovat. Teď nahlédneme na prostředky k údržbě kuchyně v čistotě a v novotě. Tedy ve stavu, kdy bude co nejdéle vypadat jako nová, co nejdéle pak i sloužit.

Mytí nádobí

Když se řekne kuchyně, automaticky se všem vybaví mytí nádobí. Dnes to sice za nás už většinou zvládnou myčky, ale i tak musíme na mytí nádobí myslet. Myčkám je nutné dodat sůl, prášek na mytí a leštidlo, pak také čistič myčky. Když používáte gelové kapsle do myčky nebo tablety, vyhnete se nutnosti pravidelně doplňovat leštidlo.

Do myček lze však používat i ekologické přípravky, například z mýdlových ořechů na samotné mytí. A ocet místo leštidla. Dobře myje i přepečená soda na praní. Na následné mytí myčky využijete směs soli a octa nebo kyseliny citronové.

Ale vše do myčky dát nejde. Proto i do kuchyně s myčkou pořiďte prostředek na mytí nádobí, houbičky s jednou hrubší stranou. A též utěrky. Ani tekuté mýdlo nepřijde v kuchyni zkrátka. Uvidíte, že si na něj v kuchyni bezy zvyknete.

Úklid kuchyně

Kuchyně je místo, kde se dost usazuje mastnota. A tak se vyplatí ji několikrát do roka řásně uklidit pomocí rozpouštěčů mastnoty. Zejména pokud vaříte na plynu, tak se na okolních věcech usazuje mastný film. Na ten se pak nalepí prach – a je po krásné kuchyni. Vybavená a hlavně čistá kuchyně je však jedním z prvků útulné domácnosti.

Proto vždy kupte i silný čisticí prostředek na rozpouštění mastnoty usazené v kuchyni, včetně sporáků a varných desek, ovšem i mikrovlnné trouby, pečící trouby nebo třeba elektrického grilu. Sejné je to v případě úklidu podlah, kdy musíte mít doma vždy něco, co kuchyňskou odolnou špínu z podlahy dostane – a to bez poškrábání čištěného povrchu.

Co nakoupit do koupelny?

Koupelna a toaleta jsou v pořadí druhou nejšpinavější místností v bytě. Ale pozor, není to proto, že se tu myjeme nebo že sem chodíme vykonávat své fyziologické potřeby. Důvodem, proč je v koupelně a na toaletě pořád tolik špíny, je naše opakované svlékání a oblékání se zde. K tomu česání, stříkání osvěžovače vzduchu, laku na vlasy, tření ručníků o tělo, holení a podobně.

Může to být k nevíře, ale právě z člověka se nejvíce práší. Stále se nám olupuje pokožka, i když mikroskopickými šupinkami. K tomu vlasy, ochlupení. Stačí se na jednom místě několikrát vysvlékat a oblékat (což děláme na toaletě), a hromádka prachu a chloupků je na světě.

Úklid koupelny

K úklidu tady budeme potřebovat univerzální čistič hladkých povrchů. K němu i rozpouštěč mastnoty, který uplatníme v umyvadle, ve sprchovém koutě i ve vaně. A zejména na prkýnku toalety, kam se přirozená mastnota pravidelně obtiskuje. V neposlední řadě to bude chtít čistič na WC. A také přípravek pro osvěžování toalet.

co-nakoupit-abyste-udrželi-domácnost-v-chodu-text

Praní

V koupelnách většinou míváme umístěnu i pračku, případně sušičku. Takže je nutné koupit prášek na praní, v lepším případě gel. K tomu aviváž (s tou to však moc nepřehánějme). A také přípravky do sušičky, pokus jsme si ji pořídili.

Jistě sáhněte v obchodech i na odstraňovače skvrn a na speciální prostředky na praní jemného prádla, vlny. Vyplatí se rozlišovat i prací prostředky na prádlo bílé a na prádlo barevné. Jejich chemické složení se liší. V těch na bílé prádlo jsou rozjasňovače. A v těch na barevné prádlo zase zvýrazňovače barev.
Jestli vás tahle chemie neoslovila, sáhněte po ekologických přípravcích. Jsou na českém trhu i ty na praní. Pokud jsou cenově nedostupné, zkuste prací sodu. Odvede vynikající práci. A místo aviváže použijte ocet smíchaný s kapičkou esenciálního oleje. Výsledek vás nadchne.

Co nakoupit do ostatních místností?

Ostatní místnosti již nejsou tolik zatěžovány provozní nebo tělesnou mastnotou. Snad s výjimkou ložního prádla, což ale vyřešíme v koupelně, tedy v pračce. Zde budeme potřebovat to, co už jsme uplatnili i jinde, zejména je to univerzální čistič. K tomu leštěnku na dřevěný nábytek nebo vosk na plovoucí podlahy, lina nebo parkety.

Ještě nám zbývají okna, pro jejichž mytí jsou vynikající přípravky k údržbě oken. Vyplatí se mytí oken k tomu určeným čističem a následné setření stěrkou, ještě za mokra. Rámy myjeme jako první, ale jiným hadrem a jinou tekutinou než pak samotná skla. Díky tomu bude výsledek dokonalý hned na první pokus.

Bez čeho se úklid neobejde?

Určitě si doma neporadíme bez vysavače, prachovky, mopu, koštěte, smetáčku a lopatky, kartáče, drátěnky (samozřejmě té na jemné povrchy), savých viskózových houbiček nebo vyrobených z mořských hub.

Pořídit musíme i sadu hadříků, přičemž každý z nich má jiné užitné vlastnosti. Na čištění hadr z mikrovlákna, na leštění povrchů bavlněný materiál. Na stírání prachu hadřík s delším chlupem, kam se prach rád zachytí.

Čističe lze s úsporou koupit v koncentrované podobě a pak je naředit. Proto je dobré mát také střičky, ve kterých bude naředěný čisticí prostředek vždy připraven k přímému použití. A až si domácnost zajedete, jistě přijdete ještě na pár drobností, které vám usnadní její údržbu.

kuchyně, mytí nádobí, praní, co nakoupit, dámocnost, chod domácnosti

Informace

Copyright © 2014 - 2021 Jaknakupovat.cz